En vattenflaska är en behållare för vatten eller för annan vätska. Det är ett föremål som har varit och fortfarande är viktigt för människor som inte har direkt tillgång till någon vattenkälla.

Detta är något som är aktuellt inte minst under resor av olika slag som vi företar oss i vardagen.

Vattenflaskor och hygien

Att dricka vatten är bra för hälsan och detta är anledningen till att många personer ser till att ha en vattenflaska med sig vart de än går.

För inte länge sedan dök det upp varningar i media om att det kan finnas mycket bakterier i vattenflaskor. Men enligt SVT är det okej att dricka vatten ur vattenflaskor som har stått stilla ett par dagar, så länge det luktar gott.

Vanliga material och lite historik

Vattenflaskor är ofta gjorda av plast eller aluminium men har traditionellt även varit tillverkade av olika biologiska material såsom trä, bark, fårskinn eller läder. Flaskor som man köper i affären är ofta gjorda i återvinningsbar PET-plast, vilket står för polyetylentereftalat.

Denna typ av plast är lätt att forma till den form man vill, men är i allmänhet sköra om man vill använda dem flera gånger. Då är det bättre att använda en flaska för flergångsbruk.

Många miljöförespråkare har försökt att uppmärksamma det utspridda bruket av engångsflaskor, transporter av dessa och de miljöresurser som går åt för att tillhandahålla detta.

Flaskor som kan användas flera gånger

Flaskor för flergångsbruk är ofta tillverkade av en lite mjukare och tjockare plast med en större öppning. Det är då enklare att diska flaskan. Vanligen har den också en bättre mynning, med en borttagbar tryckpip som möjliggör att vatten kan tryckas ut i en stråle även när locket är på.

Det gör den särskilt lämplig för sport, då man snabbt vill kunna få tillgång till vattnet och samtidigt skydda det från att spillas ut. Därför kallas denna variant ofta för sportflaska, men de går lika bra att använda i andra sammanhang.